Previous Next

POZNAŃSKIE ROGALE

Odsłony: 758

Wycieczka 2 dniowa

RAMOWY PROGRAM:

Dzień 1
Wyjazd z ustalonego miejsca w godzinach porannych. Przejazd do Wielkopolski, zwanej Pyrlandią. To właśnie tam, znane i lubiane w Polsce ziemniaki określa się mianem pyry i to one stanowią podstawę tradycyjnych wielkopolskich potraw. Przygodę z POZNANIEM zaczniemy od spaceru po Starym Mieście. Zawitamy na Rynek, który słynie z wieży ratuszowej, z jej główną atrakcją: „trykającymi” się koziołkami. W Muzeum Rogalowym poznamy pierwsze smaki Wielkopolski. Najważniejszy poznański słodki przysmak – rogal świętomarciński – od ponad 150 lat jest skarbem tutejszych mieszkańców. Usłyszymy legendy o powstaniu przysmaku, poznamy z jakich składników jest przygotowany oraz jakie są tradycyjne receptury wypieku. Będziemy mieli możliwość uczestniczyć w przygotowaniu i degustacji rogali, pomagając Rogalowemu Mistrzowi przy użyciu tradycyjnych narzędzi cukierniczych. Wszystko to w towarzystwie opowieści o lokalnej gwarze i historii Poznania. Gwarantujemy dobrą zabawę i moc wrażeń. Po przygodach w muzeum powrócimy do zwiedzania Starego Miasta. Zobaczymy Zamek Królewski oraz Zamek Cesarski, zajrzymy także do Fary, jednego z najważniejszych kościołów Poznania, którego bardzo bogate, imponujące wnętrze zachwyci każdego. Po zwiedzaniu przejazd do obiektu. Zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg. 

Dzień 2
Śniadanie, wykwaterowanie. Spacer po miejscu, gdzie „zaczęła się Polska” i prawdopodobnie odbył się chrzest Polski, czyli Ostrowie Tumskim. To tutaj powstało pierwsze biskupstwo i tutaj spoczęli pierwsi władcy Polski: Mieszko I i Bolesław Chrobry. Zwiedzanie rozpoczniemy wizytą w Bramie Poznania, gdzie multimedialna i interaktywna ekspozycja przybliży nam dzieje katedralnej wyspy. Kolejno przejdziemy po Rezerwacie Archeologicznym, co pozwoli na odkrycie oryginalnych umocnień grodu piastowskiego i zrozumienie geniuszu inżynieryjnego budowniczych sprzed ponad tysiąca lat. Wnętrza Muzeum Archidiecezjalnego kryją bogatą kolekcję sztuki sakralnej, zawierającą takie skarby jak najstarsza polska relikwia czy najstarsza monstrancja. Po solidnej porcji wiedzy historycznej, przyszedł czas na atrakcje kulinarne. Udamy się do Muzeum Pyry, w którym dowiemy się wszystkiego o największym wielkopolskim przysmaku. Podczas zwiedzania z animatorem poznamy historię ziemniaka oraz spróbujemy swoich sił w pieczeniu pyry. Po zwiedzaniu obiad i wyjazd w drogę powrotną. Przyjazd w godzinach wieczornych i zakończenie wycieczki.

 

Drukuj